22-11-2024 | 8 min

Alle Bouw Opleidingen – BBL-Trajecten in Nederland

Neem contact op

Inhoudsopgave

De bouwsector zit nooit stil. Elke dag wordt er ergens gebouwd, gerenoveerd of verbeterd. Dat betekent dat er altijd vakmensen nodig zijn. Of je nu aan huizen wilt werken, mee wilt bouwen aan grote infrastructuurprojecten of je wilt specialiseren in duurzame technieken – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Maar hoe begin je? Wil je voltijd leren of liever direct in de praktijk aan de slag? In dit artikel leggen we uit welke richtingen er zijn binnen de bouw en welke bouwopleidingen bij deze richtingen passen. Zo kun je een goede keuze maken in wat het beste bij jou past.

Wat is het verschil tussen BOL en BBL bouw opleidingen?

Als je een bouwopleiding overweegt, kun je kiezen tussen twee leerroutes: BOL (BeroepsOpleidende Leerweg) en BBL (BeroepsBegeleidende Leerweg). Maar wat is nu precies het verschil?

  • BOL: Je gaat vooral naar school en doet daarnaast stages om praktijkervaring op te doen. Het grootste deel van je tijd besteed je aan leren in de klas.
  • BBL: Hier werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en ga je één dag per week naar school. Je leert vooral in de praktijk en verdient vaak meteen een salaris.

Bij de JS Groep werken we veel samen met bedrijven die BBL trajecten voor bouw opleidingen aanbieden. Via ons kun je in contact komen met de leukste bedrijven om een werk-leer traject te starten.

Is een opleiding in de bouw iets voor jou?

Werken en leren in de bouw betekent dat je met je handen bezig bent en je hersenen gebruikt. Je leert alles over materialen, gereedschappen en technieken die nodig zijn om te bouwen of te renoveren. Je werkt vaak samen in een team en ziet direct resultaat van wat je doet.

Een bouwopleiding via een BBL traject is praktisch en fysiek uitdagend. Je bent veel buiten of op locatie en geen dag is hetzelfde. Je kunt rekenen op hard werken, maar ook op veel voldoening.

Werken in de bouw is geen kantoorbaan. Het werk kan zwaar zijn en je moet vaak vroeg opstaan. Het weer kan ook invloed hebben op je werkdag. Maar als je houdt van actie en iets moois wilt maken dat je later aan anderen kunt laten zien, dan is het de moeite waard.

In de bouw zijn er vijf belangrijke richtingen waar je je in kunt specialiseren:

  1. Woning- en utiliteitsbouw
  2. Civiele techniek en infrastructuur
  3. Restauratie en monumentenzorg
  4. Installatietechniek en duurzame systemen
  5. Bouwmanagement en projectontwikkeling

Hieronder gaan we verder in op deze richtingen. We zullen per richting bespreken wat je kunt verwachten en welke opleidingen er beschikbaar zijn.

1. Woning- en utiliteitsbouw

BBL bouw opleidingen tot dakdekker

De woning- en utiliteitsbouw is een brede richting die alles met gebouwen te maken heeft. Het gaat niet alleen om het bouwen van huizen, maar ook om grotere projecten zoals kantoren, scholen, ziekenhuizen en winkels. Binnen deze richting werk je aan nieuwbouwprojecten, renovaties of zelfs complete transformaties. Zo kun je een oud en vervallen gebouw omtoveren tot iets nieuws.

Wat houdt werken en leren in de woning- en utiliteitsbouw in?

In deze richting van de bouw werk je met verschillende bouwmaterialen zoals hout, beton en staal. Je leert hoe je bouwtekeningen leest, hoe je constructies opzet en hoe je zorgt dat een gebouw stevig, veilig en functioneel is.

Geen dag is hetzelfde: de ene keer help je met het opbouwen van een fundering, de andere keer werk je aan de afwerking van een gebouw. Je werkt vaak samen met andere vakmensen, zoals installateurs en schilders.

Voorbeeld: Stel, je werkt aan de renovatie van een basisschool. Jij zorgt er bijvoorbeeld voor dat de oude muren netjes worden hersteld en verstevigd en dat de plafonds strak worden afgewerkt. Het resultaat? Een gebouw waar leerlingen weer jarenlang plezier van hebben.

BBL bouw opleidingen in woning- en utiliteitsbouw

Timmerman (2 tot 3 jaar)

Als timmerman werk je veel met hout. Je maakt bijvoorbeeld kozijnen, deuren, trappen en houten constructies voor gebouwen. Tijdens de opleiding timmerman leer je ook hoe je machines veilig gebruikt.

Je zal veel werken met je handen, zowel op de bouwplaats als in de werkplaats. Je werkt met andere vakmensen aan het creëren van stevige constructies.

Metselaar (2 tot 3 jaar)

Als metselaar leg je stenen op elkaar om muren te bouwen. Je leert verschillende metseltechnieken en hoe je bouwtekeningen leest.

Tijdens deze MBO opleiding zal je veel buiten werken. En dat vaak op hoogte. Je hebt een scherp oog voor detail, want een muur moet er strak uitzien en stevig zijn.

Stukadoor (2 jaar)

Als stukadoor zorg je dat muren en plafonds er strak en glad uitzien. Je brengt een afwerklaag aan die kan worden geschilderd of behangen.
Het is creatief werk waarbij je een belangrijke rol speelt in de afwerking van een gebouw.

Tegelzetter (2 tot 3 jaar)

Je betegelt vloeren, wanden en andere oppervlakken in woningen en gebouwen. Dit kan variëren van keukens en badkamers tot grotere projecten zoals winkels of hotels.

Je werkt met verschillende soorten tegels en materialen en leert alles over het snijden, plaatsen en afwerken van tegels. Het werk is erg precies en vereist oog voor detail, omdat je tegels moet kunnen leggen volgens specifieke patronen en richtlijnen.

Betonreparateur (1 tot 2 jaar)

Je repareert en versterkt betonconstructies, zoals vloeren, muren en funderingen. Dit is belangrijk om gebouwen veilig te houden.
Het is technisch werk, waarbij je nauwkeurig leert werken met speciale gereedschappen en materialen.

Andere opleidingen in deze sector

  • BOL: Bouwkunde (MBO), allround schilder.
  • HBO: Bouwkunde, bouwtechnische bedrijfskunde.
  • Specialisaties: Prefabtechnieken, energiezuinig renoveren.

2. Civiele techniek en infrastructuur

Werken in de bouw voor infrastructuur

Civiele techniek en infrastructuur draait om grote bouwprojecten die de maatschappij draaiende houden. Denk aan bruggen, wegen, tunnels, dijken en waterzuiveringsinstallaties. Deze richting is technisch en uitdagend, omdat je vaak werkt aan projecten met enorme impact.

Wat houdt leren en werken in civiele techniek en infrastructuur in?

Hier bouw je letterlijk aan de fundering van de samenleving. Je bent bezig met grote constructies die veilig en duurzaam moeten zijn. Je werkt vaak buiten en gebruikt machines zoals graafmachines en walsen. Ook leer je hoe je met beton en staal omgaat en hoe je werkt volgens strenge veiligheidsvoorschriften.

Voorbeeld: Je werkt mee aan de aanleg van een nieuwe snelweg; van het voorbereiden van de grond tot het leggen van asfalt. Dankzij jouw werk kunnen mensen straks sneller en veiliger reizen.

BBL bouw opleidingen in civiele techniek en infrastructuur

Machinist grondverzet (2 tot 3 jaar)

Je bestuurt machines zoals graafmachines en bulldozers om grond te verplaatsen en bouwterreinen klaar te maken.
Je zal veel buiten werken en je hebt technisch inzicht nodig om met grote machines om te gaan.

Wegenbouw medewerker (2 jaar)

Je werkt aan de aanleg en reparatie van wegen. Je legt asfalt, bestrating of werkt aan markeringen.
Als je houdt van fysiek werk in de buitenlucht, waarbij je vaak met grote teams aan grote projecten werkt, dan kan dit een goede opleiding zijn voor jou.

Andere opleidingen in deze sector

  • BOL: Civiele techniek (MBO).
  • HBO: Civiele techniek, watermanagement.
  • Specialisaties: Betonstaalverwerking, duurzame infrastructuur.

3. Restauratie en monumentenzorg

Bouw opleidingen restauratie

In deze richting werk je aan het behoud van historische gebouwen en monumenten. Het is een unieke tak van de bouw, waarin je oude technieken combineert met moderne kennis om gebouwen in hun oude glorie te herstellen.

Wat houdt leren en werken in restauratie en monumentenzorg in?

Je hebt oog voor detail en respect voor het verleden. Je leert werken met traditionele bouwmaterialen zoals natuursteen, hout en glas in lood. Vaak werk je aan panden die honderden jaren oud zijn en het is jouw taak om ze te bewaren voor toekomstige generaties.

Voorbeeld: Je herstelt het oude metselwerk van een kerk die al eeuwenlang in een stad staat. Dankzij jouw werk blijft het gebouw veilig en mooi.

BBL bouw opleidingen in restauratie en monumentenzorg

Restauratietimmerman (2 jaar)

Je herstelt en maakt houten onderdelen in oude gebouwen, zoals kozijnen en balken. Je leert veel over traditionele technieken en zal werken aan unieke projecten.

Restauratiemetselaar (2 jaar)

Je herstelt oude muren en constructies, vaak met speciale technieken en materialen. Het is precies werk waarbij je vaak met historische materialen werkt.

Andere opleidingen in deze sector

  • BOL: Specialist schilderen en restauratie, werktuigbouw.
  • Specialisaties: Historisch vakmanschap, glas in lood technieken.

4. Installatietechniek en duurzame systemen

Met een opleiding elektrotechniek werken aan windturbines

De richting installatietechniek en duurzame systemen draait om alles wat een gebouw comfortabel en energiezuinig maakt. Dit omvat onder andere de aanleg van elektriciteit, waterleidingen, verwarmingssystemen en duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen.

Het is een vakgebied dat snel groeit door de focus op duurzaamheid en de overgang naar groene energie.

Wat houdt leren en werken in installatietechniek en duurzame systemen in?

In deze richting zorg je ervoor dat gebouwen goed functioneren. Je leert hoe je installaties aanlegt, onderhoudt en repareert. Dit varieert van het aansluiten van een verwarmingsketel tot het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van slimme domoticasystemen. Je werkt vaak binnen, maar ook buiten bij bijvoorbeeld het installeren van warmtepompen.

Voorbeeld: Stel, je werkt aan de installatie van een nieuw verwarmingssysteem in een kantoor. Jij zorgt ervoor dat het systeem perfect is aangesloten en energiezuinig werkt, zodat de medewerkers er warmpjes bij zitten en het bedrijf minder energiekosten heeft.

BBL bouw opleidingen in installatietechniek en duurzame systemen

Installatiemonteur (2 tot 3 jaar)

Je legt leidingen aan en installeert systemen zoals cv-ketels, waterinstallaties en ventilatiesystemen.
Het is praktisch werk waarbij je veel verschillende installaties leert kennen. Je werkt vaak op verschillende locaties, wat het werk afwisselend maakt.

Loodgieter (2 tot 3 jaar)

Je legt water- en gasleidingen aan, installeert en repareert sanitair zoals toiletten, douches en kranen en werkt aan rioleringssystemen.

Tijdens de opleiding tot loodgieter leer je alles over leidingen en installaties. Je werkt veel met je handen, variërend van het aanleggen van nieuwe leidingen in een woning tot het verhelpen van lekkages en verstoppingen.

Elektrotechnicus (2 tot 3 jaar)

Je legt elektrische installaties aan in gebouwen, zoals stopcontacten, verlichting en beveiligingssystemen.
In de opleiding elektrotechniek leer je veilig omgaan met elektriciteit en hoe je storingen opspoort, oplost en in de toekomst voorkomt.

Monteur duurzame energie (2 tot 3 jaar)

Je installeert en onderhoudt systemen zoals zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’s. Je werkt met de nieuwste technieken en draagt bij aan een duurzame toekomst.

Andere opleidingen in deze sector

  • BOL: Eerste monteur installatietechniek (MBO), allround elektrotechnicus.
  • HBO: Elektrotechniek, werktuigbouwkunde met focus op duurzaamheid.
  • Specialisaties: Smart homes, warmtepomptechnologie.

5. Bouwmanagement en projectontwikkeling

Technische bouwtekening lezen

Bouwmanagement en projectontwikkeling richt zich op het plannen, organiseren en leiden van bouwprojecten. Deze richting combineert bouwtechnische kennis met managementvaardigheden.

In plaats van op de werkvloer, ben je hier vaak verantwoordelijk voor het coördineren van teams, budgetten en planningen.

Wat houdt leren en werken in bouwmanagement in?

Je zorgt ervoor dat een bouwproject van begin tot eind soepel verloopt. Dit betekent dat je samenwerkt met architecten, aannemers en vakmensen op de bouwplaats.

Je maakt planningen, houdt toezicht op de voortgang en zorgt ervoor dat de juiste materialen op tijd beschikbaar zijn. Ook bewaak je het budget en los je problemen op als die zich voordoen.

Voorbeeld: Stel, je bent projectleider van een nieuw appartementencomplex. Jij zorgt ervoor dat alle bouwteams duidelijke instructies hebben, de materialen op tijd worden geleverd en het project binnen de gestelde tijd en het budget wordt afgerond.”

BBL bouw opleidingen in bouwmanagement en projectontwikkeling

Assistent bouwplaatsmanager (2 tot 3 jaar)

Je ondersteunt de bouwplaatsmanager bij het organiseren van werkzaamheden, zoals het controleren van bouwmaterialen en het aansturen van teams.
Je leert leidinggeven en hoe je ervoor zorgt dat een bouwplaats efficiënt en veilig draait.

Werkvoorbereider bouw (2 tot 3 jaar)

Je maakt planningen, berekent hoeveel materialen nodig zijn en zorgt ervoor dat alles geregeld is voordat het bouwproces begint.
Het vergt veel organisatie- en rekenwerk. Je bent de schakel tussen de bouwtekening en de praktijk.

Junior projectmanager (2 tot 3 jaar)

Je helpt bij het leiden van bouwprojecten, van de startfase tot de oplevering. Je houdt de voortgang in de gaten en zorgt dat het project op schema blijft.

Je hebt veel verantwoordelijkheid en afwisseling. Je leert alles over projectmanagement – van plannen en budgetteren tot het aansturen van teams.

Andere opleidingen in deze sector

  • BOL: Bouwtechnicus, technisch beheerder gebouwen.
  • HBO: Bouwmanagement en vastgoed, technische bedrijfskunde.
  • Specialisaties: Lean planning, BIM-coördinatie (Building Information Modeling).

Tips voor het kiezen van de juiste MBO bouw opleiding

Er zijn vele verschillende MBO bouwopleidingen. Het kiezen van de juiste opleiding kan lastig zijn, maar met de volgende tips helpen we je graag een goede keuze te maken:

  • Denk na over je interesses en sterke punten– kies een opleiding die aansluit bij wat je leuk vindt en waar je goed in bent.
  • Overweeg de toekomstperspectieven – kijk naar de baankansen en de groei in de richting van je voorkeur. Kies een richting die goed aansluit bij de huidige en toekomstige vraag op de arbeidsmarkt.
  • Kies voor een BBL traject als je direct wil werken – bij een BBL opleiding krijg je direct praktijkervaring en een salaris, wat ideaal is als je graag leert door te doen.
  • Denk na over je loopbaan – overweeg waar je na je opleiding wilt staan. Wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie of wil je je verder specialiseren?
  • Praat met mensen in het vak. Informeer bij mensen die al in de bouw werken om inzicht te krijgen in het dagelijks werk en welke opleiding het beste bij jou past.
  • Overweeg de locatie en opleidingsduur. Let op waar de opleiding wordt gegeven en hoe lang de opleiding duurt. Kies een opleiding die past bij jouw situatie en snelheid van leren.

Zet jouw volgende stap met JS Groep

Nu je weet welke richting je op wilt in de bouw en welke opleiding het beste bij jou past, is het tijd om de volgende stap te zetten. Bij JS Groep helpen we je graag om de juiste plek te vinden bij een van onze partnerbedrijven, die je een BBL traject kunnen aanbieden voor verschillende bouwopleidingen.

Door samen te werken met topbedrijven in de bouw, kunnen we jou koppelen aan een leerbedrijf dat past bij jouw opleiding en ambities.

Als je er klaar voor bent om met een van de bouwopleidingen te starten en meteen praktijkervaring op te doen, neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar om je te helpen bij het vinden van de perfecte werkplek, zodat je niet alleen kunt leren, maar ook kunt groeien in jouw carrière in de bouw!

    Wat anderen leuk vonden

    01.11.2024

    Volg een Elektrotechniek Opleiding via een BBL-traject

    Een opleiding in de elektrotechniek bied je de mogelijkheid om kennis en vaardigheden op te doen in alle voorkomende werkzaamheden in de snel groeiende elektrobranche. Of je nu geïnteresseerd bent in een opleiding op MBO of HBO niveau of nieuw bent in de branche en je kennis wilt vergaren via een BBL-traject dan bereidt deze...

    Meer lezen
    27.09.2024

    BBL-Opleiding Timmerman: Kickstart Jouw Carrière

    Wil je timmerman worden en ben je benieuwd naar de opleiding timmerman? In dit artikel ontdek je alles over de inhoud van de opleiding, hoe praktijk en theorie worden gecombineerd, en wat je na je diploma kunt verwachten. Is timmerman worden iets voor jou? Wil jij je talent graag inzetten in een praktische omgeving waar...

    Meer lezen
    23.09.2024

    Een stapje extra en wederzijds begrip: de samenwerking tussen Lomans en JS Groep

    Bij JS Groep zijn we trots op sterke samenwerkingen met onze opdrachtgevers. Eenprachtig voorbeeld hiervan is Lomans totaalinstallateur. Al ruim vijf jaar levert JSGroep geschikte vakmensen voor de projecten van Lomans. Monique Aaftink vertelt: “Bij JS Groep kun je er altijd op vertrouwen dat ze hun woord nakomen. Ze zorgen ervoor dat alles snel en...

    Meer lezen