13.09.2024 | 5 mins | Techniek

Loodgieter Opleiding Volgen en Direct Aan De Slag

Neem contact op

Inhoudsopgave

Je hebt in Nederland in principe geen opleiding nodig om loodgieter te worden. Het is een beroep dat je zonder opleiding kunt uitvoeren, maar een opleiding is wel aan te raden. Met een loodgieter opleiding leer je de kneepjes van het vak, zowel in theorie als in de praktijk.

In dit artikel leggen we uit welke opleidingen je kunt volgen om loodgieter te worden, wat de vereisten zijn en hoe je praktijkervaring opdoet.

Welke opleiding heb je nodig om loodgieter te worden?

Als je een carrière als loodgieter wilt beginnen, is het belangrijk om te weten welke opleiding je nodig hebt. Zonder opleiding zou je in principe aan de slag kunnen gaan, maar het is de vraag wie je zonder diploma of ervaring aanneemt. Er zijn verschillende leerwegen die je kunt volgen:

  • BeroepsOpleidende Leerweg (BOL): Doorgaans via een school waar zowel theorie als praktijk worden behandeld.
  • BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL): Opleiding waarbij je één dag per week naar school gaat en de overige dagen werkervaring opdoet.

Er bestaat geen specifieke opleiding om loodgieter te worden. Daarom kun je kiezen voor verschillende opleidingen om theoretische kennis en praktische vaardigheden te leren die belangrijk zijn voor een loodgieter:

  • Monteur gas-, water- en warmtedistributie (mbo niveau 2)
  • Eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie (mbo niveau 3)
  • Onderhoudsmonteur Installatietechniek (mbo niveau 2)
  • Servicemonteur Installatietechniek (mbo niveau 3)

Hieronder zullen we dieper ingaan op de toelatingseisen, de duur van de opleidingen, en de praktijkervaring die je tijdens de opleiding opdoet.

Loodgieter aan de slag na opleiding

Vereisten voor toelating tot een loodgieter opleiding

Het is afhankelijk van de opleiding die je wilt volgen, welke diploma’s je nodig hebt. Met een van onderstaande diploma’s kun je zeker aan de slag met een loodgieter opleiding:

  • Vmbo. In het bezit van een erkend diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Mbo. In het bezit van een diploma in de basisberoepsopleiding.
  • Havo en vwo. In het bezit van een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4 op havo of vwo-niveau.
  • Ander diploma. In het bezit van een ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk dat voldoende is om toegelaten te worden tot de specifieke opleiding.

Het is echter ook mogelijk om zonder formele opleiding als leerling loodgieter te werken. Dit biedt je de kans om al doende te leren en praktijkervaring op te doen, wat door veel werkgevers gewaardeerd wordt.

Duur van een opleiding loodgieter

De duur van een loodgieter opleiding kan variëren, afhankelijk van het type opleiding dat je kiest. De gemiddelde duur van een opleiding tot loodgieter is 1,5 jaar.

Er zijn echter ook kortere cursussen die vaak vanuit huis in een paar dagen kunnen worden afgerond, evenals uitgebreide allround loodgieter opleidingen die vier of vijf jaar kunnen duren.

Praktijkervaring tijdens de opleiding

Een van de belangrijkste aspecten van een loodgieter opleiding is de praktijkervaring. Tijdens de opleiding is het essentieel om praktijkervaring op.

Je kunt op de volgende manieren praktijkervaring op doen:

  • Stage. Tijdens een voltijd opleiding tot loodgieter kun je een stage volgen.
  • Leerwerkplek. Sommige bedrijven bieden leerwerkplekken aan waarbij je praktijkervaring opdoet terwijl je leert.

Wat leer je tijdens een loodgieter opleiding?

Tijdens een loodgieter opleiding leer je veel verschillende vaardigheden die belangrijk zijn voor het beroep loodgieter. De opleiding is ontworpen om zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden op te doen.

Je maakt kennis met installatietechniek en onderhoud, probleemoplossing en reparaties, en veiligheid en regelgeving. Je repareert installaties, ontblokt een verstopte gootsteen en onderhoudt cv-ketels.

Installatietechniek en onderhoud

Installatietechniek en onderhoud vormen de kern van het loodgieterswerk. Je leert hoe je enorme installaties voor water, gas en verwarming kunt installeren en onderhouden. Daarbij leer je ook over materialen die je kunt gebruiken voor duurzame installaties.

Andere vaardigheden die je leer zijn het lezen van constructietekeningen en het ontwerpen van een sanitair leidingnet.

Technische bouwtekening lezen

Probleemoplossing en reparaties

Problemen aan bestaande installaties oplossen en reparaties uitvoeren zijn andere belangrijke onderdelen van de opleiding tot loodgieter. Je leert technieken om snel verstopte leidingen op te sporen en te verhelpen, evenals het effectief repareren van lekkages.

Met dit probleemoplossend vermogen kun je snel en effectief inspelen op onvoorziene situaties.

Veiligheid en regelgeving

Veiligheid en regelgeving mag je niet vergeten in het loodgietersvak. Je moet de regelgeving rondom de installatie van veilige en duurzame water- en gasleidingen kennen. Daarbij is het nodig dat je je aan lokale en nationale voorschriften houdt.

Kennis van veiligheidsnormen en richtlijnen is essentieel om ongelukken tijdens je werkzaamheden te voorkomen.

Vaardigheden die een loodgieter nodig heeft

Om een succesvolle loodgieter te zijn, heb je een combinatie van technische en sociale vaardigheden nodig. Een loodgieter moet de benodigde materialen en gereedschappen kunnen selecteren en voorbereiden voordat hij aan de werkzaamheden begint.

Het oplossen van problemen met verstopte leidingen en lekkages is een andere belangrijke vaardigheid.

  • Technisch inzicht en nauwkeurigheid. Je hebt technisch inzicht nodig om te begrijpen hoe systemen werken en complexe problemen op te kunnen lossen.
  • Klantgerichtheid en communicatie. Met goede communicatie heb je meer kans op tevreden klanten en kun je goed samenwerken aan grote en complexe installaties.
  • Flexibiliteit en probleemoplossend vermogen. Met flexibiliteit kun je je goed aanpassen aan steeds veranderende omstandigheden.

Salaris loodgieter

Een van de aantrekkelijke aspecten van het beroep loodgieter is het salaris. De meeste loodgieters beginnen met een salaris van € 2000 bruto per maand. Dit kan oplopen tot een hoger salaris van € 3220 door meer ervaring of specialisaties.

Opleiding loodgieter

Carrièremogelijkheden voor loodgieters

Het beroep van loodgieter biedt diverse carrièremogelijkheden. Je kunt werken voor een bedrijf dat zich specialiseert in het oplossen van problemen bij mensen thuis of juist bij bedrijven. Of je kunt werken in de bouwsector voor het aanleggen van sanitair- of verwarmingssystemen in nieuwbouw. Daarnaast heb je de mogelijkheid om als zelfstandige aan de slag te gaan.

De vraag naar loodgieters is hoog, vooral voor gespecialiseerde werkzaamheden waar snel een loodgieter ingeroepen moet worden.

Werken als zelfstandige loodgieter

Als zelfstandige loodgieter bepaal je zelf je tarieven en werkuren, wat flexibiliteit biedt. Er komen dan echter ook verschillende administratieve taken bij de klus kijken.

Let wel op dat er momenteel veel verandert in de regelgeving omtrent werken als ZZP’er. Je moet bijvoorbeeld voldoende opdrachtgevers hebben. Lees je goed in als je als zelfstandige aan de slag gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Specialisaties binnen het loodgietersvak

Loodgieters kunnen zich specialiseren in een bepaald gebied van het loodgietersvak. Enkele voorbeelden zijn:

  • Duurzame installatietechniek
  • Industriële installaties
  • Sanitair
  • Verwarming

Een specialisatie zoals bovenstaande biedt je als loodgieter de kans om je te onderscheiden in de markt.

Doorgroeimogelijkheden

Als loodgieter kun je doorgroeien naar leidinggevende functie of andere verantwoordelijkheden. Met ervaring kunnen loodgieters bijvoorbeeld projectleider of bedrijfsleider worden.

Samenvatting

Samenvattend biedt een loodgieter opleiding veel mogelijkheden en voordelen, van een goed salaris tot diverse carrièremogelijkheden. De vaardigheden die je opdoet, zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent op de uitdagingen van het vak.

Of je nu net begint of een specialisatie overweegt, een loodgieter opleiding biedt een stabiele en lonende carrière.

Veelgestelde Vragen

Wat is het start salaris van een loodgieter?

Het startsalaris van een loodgieter is ongeveer € 2000 bruto per maand. Dit vormt een solide basis voor een carrière in de sector.

Hoe lang duurt een loodgieters opleiding?

Een loodgieter opleiding duurt vaak tussen de 6 maanden en 4 jaar. Dit is afhankelijk van de gekozen cursus of opleiding.

Welke vaardigheden zijn essentieel voor een loodgieter?

Essentiële vaardigheden voor een loodgieter zijn technisch inzicht, nauwkeurigheid, klantgerichtheid, communicatieve vaardigheden, flexibiliteit en een sterk probleemoplossend vermogen.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor loodgieters?

Loodgieters hebben diverse carrièremogelijkheden. Zo kun je met voldoende ervaring als zelfstandige aan de slag of doorgroeien in een positie als projectmanager of bedrijfsleider.

Is er baangarantie na een loodgieter opleiding?

Er is veel vraag naar loodgieters, waardoor de kans groot is dat je na je opleiding tot loodgieter direct aan de slag gaat. Het is echter afhankelijk van waar je woont en hoe ver je wilt reizen voor je werk. Bekijk onze openstaande vacatures. Als je een loodgieter opleiding doet binnen een leer-werkbedrijf is het vaak verplicht om na het afronden van je opleiding nog een aantal jaren voor de werkgever te blijven werken.