27-09-2024 | 4 min | Bouw

BBL-Opleiding Timmerman: Kickstart Jouw Carrière

Neem contact op

Inhoudsopgave

Wil je timmerman worden en ben je benieuwd naar de opleiding timmerman? In dit artikel ontdek je alles over de inhoud van de opleiding, hoe praktijk en theorie worden gecombineerd, en wat je na je diploma kunt verwachten.

Is timmerman worden iets voor jou?

Wil jij je talent graag inzetten in een praktische omgeving waar je snel resultaat ziet? Dan zal je de opleiding timmerman interessant vinden. Andere redenen om voor deze opleiding te kiezen zijn:

  • Je bent handig. Als je graag met je handen werkt en het leuk vindt om dingen te bouwen of te repareren zal je timmerwerk leuk vinden.
  • Je lost graag problemen op. Bij timmerwerk komt vaak maatwerk kijken, waarbij je soms onverwachte problemen moet oplossen. Je moet dus houden van een uitdaging en een beetje creatief zijn.
  • Je bent graag actief bezig. Timmerwerk is fysiek werk. Dus als jij niet de hele dag achter een bureau wil zitten, is de opleiding timmerman een goede keuze.
  • Je hebt ruimtelijk inzicht. Als timmerman moet je bouwtekeningen kunnen lezen en nauwkeurig kunnen meten, zagen en monteren.
  • Je bent een teamspeler. Veel projecten worden uitgevoerd in teamverband. Je moet dus goed kunnen samenwerken en kunnen communiceren.
  • Je hebt interesse in een carrière in de bouwsector. Als jij je graag wilt ontwikkelen in de bouwsector, dan biedt timmerwerk een goede basis om verder door te kunnen groeien.
Timmerman met gereedschap

Het werk van een timmerman

In je toekomstige beroep als allround timmerman werk je dagelijks met hout en bouwmaterialen. Je bouwt, repareert en monteert bijvoorbeeld deuren, ramen, trappen, dakconstructies en prefab-elementen, maar ook hele geraamtes.

Je werkt veel op bouwplaatsen, zowel binnen als buiten. Je leest bouwtekeningen, meet nauwkeurig en zorgt ervoor dat alles precies op maat is.

Timmerwerk is fysiek en afwisselend, waarbij je vaak in teams werkt, maar soms ook zelfstandig klussen oppakt. Daarnaast kun je verwachten dat je creatief moet zijn in het vinden van oplossingen en altijd bezig bent met het verbeteren van je techniek.

Toelatingseisen

Om de opleiding timmerman (mbo-opleiding niveau 2) te kunnen starten heb je een van onderstaande diploma’s of bewijzen nodig:

  • Vmbo diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4.
  • Mavo-diploma.
  • Diploma entreeopleiding (niveau 1).

Een groot gedeelte van de opleiding timmerman volg je bij een bedrijf. Je hebt dus een werkgever nodig om een BBL-opleiding te kunnen starten. De werkgever moet een erkend leerbedrijf zijn, zodat je taken kunt uitvoeren die bij de opleiding horen. Een praktijkbegeleider zal je begeleiden op de werkplek.

Hoe ziet de opleiding timmerman eruit?

De opleiding timmerman volg je als een beroepsbegeleidende leerweg. Het is een deeltijd opleiding waarbij je tegelijkertijd leert en werkt.

De verbinding tussen theorie en praktijk staat centraal. Je krijgt les op school over de theorie die je tijdens je werk direct kunt toepassen in de praktijk. Er zijn verschillende combinaties mogelijk, zoals:

  • 4 dagen werken, 1 dag naar school
  • 4 dagen werken, 2 avonden naar school
  • 5 dagen werken, 2 avonden naar school

De opleiding timmerman duurt twee jaar. Na de opleiding kun je vaak direct full-time aan de slag bij het leerbedrijf dat je heeft opgeleid. Je kunt werken in de bouw of aan de slag bij een gespecialiseerd timmerbedrijf.

Timmerman bezig met dakwerkzaamheden

Voordelen van een BBL-opleiding

Tijdens de BBL-opleiding timmerman leer je alles over het werk van een timmerman, terwijl je jezelf ontwikkelt in de praktijk. Dit biedt een aantal voordelen:

  • Leren en werken tegelijk. Je doet direct praktijkervaring op terwijl je leert, waardoor je de theorie meteen kunt toepassen op echte projecten.
  • Salaris. In tegenstelling tot een voltijd opleiding verdien je tijdens een BBL-opleiding een salaris, omdat je een betaalde baan hebt naast je studie.
  • Ervaring opbouwen. Door in het veld te werken, bouw je niet alleen kennis op, maar ook waardevolle werkervaring. Dit maakt je aantrekkelijker voor toekomstige werkgevers.
  • Persoonlijke ontwikkeling. Je leert zelfstandig te werken, verantwoordelijkheid te nemen en praktische problemen op te lossen, wat je groei als professional bevordert.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de BBL-opleiding tot timmerman leer je zowel de theorie als de praktijk van het timmervak. Je ontwikkelt vaardigheden zoals:

  • Bouwtekeningen lezen. Je leert hoe je bouwtekeningen goed uit kunt lezen, zodat je hiermee een vooraf uitgetekende constructie kunt maken.
  • Maatwerk leveren. Nauwkeurig meten, zagen en bewerken van verschillende houtsoorten en andere materialen om alles precies op maat te maken.
  • Constructies maken. Je bouwt en monteert verschillende houtconstructies, zoals deuren, kozijnen, dakwerk maken, trappen, scheidingswanden en plafonds.
  • Gereedschap gebruiken. Je leert hoe je op een veilige en efficiënte manier met handgereedschap en machines werkt.
  • Algemene vakken. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap die standaard bij de opleiding horen.
  • Veilig werken. Je doet kennis op over veiligheidsvoorschriften en werkt altijd volgens de regels om ongelukken te voorkomen.
  • Samenwerken. Timmerwerk gebeurt vaak in teamverband, dus je leert hoe je effectief communiceert en samenwerkt met collega’s op de bouwplaats.

Kortom, je ontwikkelt de technische en praktische vaardigheden die je nodig hebt om succesvol als timmerman aan de slag te gaan.

Opleiding timmerman ramen passen

Doorleren

Wil je na de opleiding tot timmerman verder ontwikkelen, dan kun je de opleiding allround timmerman (mbo-niveau 3) volgen. In deze vervolgopleiding leer je complexere taken uitvoeren en krijg je meer verantwoordelijkheden op de bouwplaats.

Je leert bijvoorbeeld hoe je grotere bouwprojecten aanstuurt, leidinggeeft aan een team, en ingewikkeldere constructies maakt. Ook werk je meer met duurzame materialen en technieken die steeds belangrijker worden in de bouwsector.

Met een diploma als allround timmerman ben je breder inzetbaar en kun je doorgroeien naar functies zoals voorman of werkvoorbereider, wat je carrièremogelijkheden aanzienlijk vergroot.

Je kunt er ook voor kiezen om door te stromen naar een mbo-niveau 4 opleiding zoals uitvoerder bouw of bouwkundig medewerker, waarmee je nog verder kunt groeien binnen de bouwsector.

BBL opleiding timmerman via JS

JS Groep biedt plekken van partnerbedrijven aan om de BBL-opleiding timmerman te volgen. JS werkt met erkende leerbedrijven samen. Via partnerbedrijven kan je een volledig erkende mbo-opleidingen volgen, waardoor je na het afronden van je opleiding een officieel mbo-diploma op zak hebt.

Tijdens je opleiding werk je via ons op diverse uitdagende bouwprojecten, waar je begeleid wordt door ervaren vakmensen die je helpen je vaardigheden te ontwikkelen. Je kunt de theorie direct in de praktijk toepassen. Na de opleiding ben je dus niet alleen gekwalificeerd, maar heb je ook de praktijkervaring die werkgevers zoeken.

Wil je meer weten over werkend leren via JS Groep? Bekijk de leer-werk mogelijkheden of vul onderstaand formulier in.

    Wat anderen leuk vonden

    11.10.2024

    Van ZZP naar loondienst in de bouw – Tips voor een overstap

    Wil je overstappen van ZZP naar loondienst voor meer zekerheid en minder administratie? In dit artikel bespreken we de voordelen van een vaste baan, vertellen we je meer over de financiële gevolgen en helpen we je met tips voor een soepele overgang. Daarnaast gaan we dieper in op de aankomende veranderingen in wet- en regelgeving....

    Meer lezen
    30.08.2024

    Werken In De Bouw: Ontdek Jouw Carrièrekansen

    De bouwsector is een dynamische industrie die een veel carrièremogelijkheden biedt. Of je nu op zoek bent naar een technische functie of specialistische rol, de bouw heeft altijd iets te bieden dat bij je past. Werken in de bouw is ook voor iedereen toegankelijk. Of je nu een ervaren vakman bent of net begint aan...

    Meer lezen