11-10-2024 | 7 min | Bouw

Van ZZP naar loondienst in de bouw – Tips voor een overstap

Neem contact op

Inhoudsopgave

Wil je overstappen van ZZP naar loondienst voor meer zekerheid en minder administratie? In dit artikel bespreken we de voordelen van een vaste baan, vertellen we je meer over de financiële gevolgen en helpen we je met tips voor een soepele overgang.

Daarnaast gaan we dieper in op de aankomende veranderingen in wet- en regelgeving. Het wordt hierdoor voor ZZP’ers in 2025 moeilijker om aan opdrachten te komen.

De Belastingdienst gaat strenger controleren op “schijnzelfstandigheid” en de wet VBAR komt eraan. Dit kan grote gevolgen hebben voor ZZP’ers in de bouw, techniek en engineering. We vertellen je er alles over in dit artikel.

Overwegen van de overstap

Het overwegen van de overstap van ZZP naar loondienst begint vaak bij de vraag: waarom zou ik dit doen?

Voor veel ZZP’ers in de bouwsector biedt een vast dienstverband verschillende voordelen. Denk aan een vast salaris en minder administratieve lasten. Geen hoofdpijn meer door papierwerk en meer zekerheid met goede arbeidsvoorwaarden.

Daarnaast kan het financiële plaatje aantrekkelijker zijn. Waar je als ZZP’er afhankelijk bent van opdrachten en opdrachtgevers, biedt een vaste baan een stabielere inkomstenbron.

Ook de belastingvoordelen veranderen. Als werknemer heb je te maken met loonheffingen, maar daar staat tegenover dat je minder zorgen hebt over de belastingaangifte en de administratie.

Kortom, de voordelen van loondienst maken de overstap vaak aantrekkelijker voor veel ZZP’ers in de bouwsector.

Veranderingen in wet- en regelgeving

In 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op de wet DBA. Dit betekent dat werkgevers geen opdrachten meer mogen laten uitvoeren door ZZP’ers, die ook door mensen in loondienst uitgevoerd kunnen worden.

Hierdoor zullen veel opdrachten voor ZZP’ers verdwijnen en kunnen tarieven dalen. Het wordt daarom extra interessant voor ZZP’ers om over te stappen naar een functie in loondienst.

Goede overstap van zzp naar loondienst

Voorbereiding op de overgang van ZZP naar loondienst

Er is wat voorbereiding nodig als je wilt overstappen van ZZP naar loondienst. Hieronder staan enkele belangrijke punten om over na te denken:

  1. Welke einddatum ga je doorgeven voor lopende opdrachten.
  2. Hoeveel tijd heb je nodig om alles netjes af te handelen en op te leveren.
  3. Hoe kun je het beste communiceren met betrokken partijen.

Maak eventueel een checklist met dingen die je niet wil vergeten. Een goede voorbereiding helpt om de overgang soepel te laten verlopen en voorkomt onaangename verrassingen.

Hieronder bespreken we drie belangrijke stappen: 1. het beëindigen van lopende contracten, 2. het uitschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en 3. het afmelden bij de Belastingdienst.

1. Lopende contracten beëindigen

Een van de eerste stappen in de voorbereiding is het professioneel beëindigen van lopende contracten. Het is hierbij belangrijk om duidelijk en respectvol te communiceren met je opdrachtgevers. Dit helpt niet alleen om de overgang soepel te laten verlopen, maar ook om toekomstige relaties te behouden.

Zorg ervoor dat alle openstaande facturen op tijd worden betaald en dat je administratieve zaken goed op orde zijn. Dit voorkomt problemen achteraf en zorgt ervoor dat je met een gerust hart de overstap naar loondienst kunt maken.

2. Uitschrijven bij de KvK

Als je een onderneming stopt kun je je uitschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Door je officieel uit te schrijven, voorkom je verdere verplichtingen en administratieve lasten.

Gelukkig kan het uitschrijvingsproces tegenwoordig online worden gedaan, wat zorgt voor een snellere verwerking. Doorgaans duurt het twee werkdagen om de uitschrijving definitief te maken. Zodra de uitschrijving definitief is, hoef je niet langer te voldoen aan KvK-gerelateerde verplichtingen.

3. Afmelden bij de Belastingdienst

Naast het uitschrijven bij de KvK, is het ook verplicht om je onderneming af te melden bij de Belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat je fiscale verplichtingen correct worden afgerond. De KvK geeft je uitschrijving automatisch door aan de Belastingdienst, maar het is altijd goed om zelf te controleren of alles goed is verwerkt.

Als je geen bevestiging ontvangt van de Belastingdienst over je uitschrijving bij de KvK, moet je zelf actie ondernemen en melding maken bij de Belastingdienst. Dit voorkomt toekomstige problemen en zorgt ervoor dat alles netjes wordt afgehandeld.

Opleiding timmerman me JS Groep

Financiële administratie afsluiten

Het afsluiten van je financiële administratie is een belangrijke stap bij het beëindigen van je ZZP-activiteiten. Als voormalig ZZP’er ben je verplicht om je administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Dit is belangrijk voor eventuele toekomstige controles door de Belastingdienst.

Betaal alle openstaande facturen voordat je stopt als ZZP’er. Daarnaast is het essentieel om je stukken op te maken en aangifte inkomstenbelasting te doen voor het laatste ondernemersjaar. Dit zorgt ervoor dat je administratie goed op orde is en voorkomt problemen achteraf.

Het is verstandig om geld apart te zetten voor belastingbetalingen die nog volgen om het fiscale jaar af te sluiten. Zo voorkom je onaangename verassingen. Regelmatig je administratie bijwerken helpt om een goed overzicht te behouden van je financiële situatie en zorgt ervoor dat je met een gerust hart van ZZP naar loondienst kunt overstappen.

Nieuwe regels voor ZZP’ers in 2025

Per 1 januari 2025 begint de Belastingdienst met het volledig handhaven tegen schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat er strengere controles zullen plaatsvinden.

Met de strengere regels van de Wet DBA en de bescherming van de Wet VBAR, wordt het essentieel voor ZZP’ers om hun relatie met opdrachtgevers goed te evalueren.

Als een ZZP’er in werkelijkheid als werknemer functioneert, kan dit leiden tot boetes of een verplichte naheffing van loonbelasting. Voor veel ZZP’ers kunnen deze nieuwe wetten een belangrijke overweging zijn om van ZZP naar loondienst over te stappen. Zeker wanneer ze niet aan de nieuwe criteria kunnen voldoen.

Hieronder zullen we de nieuwe wetten kort toelichten.

Wet DBA: Duidelijkheid over schijnzelfstandigheid

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zal bedrijven en zelfstandigen verplichten om samen te werken volgens een duidelijke overeenkomst. Deze wet stelt dat er geen gezagsverhouding mag zijn en dat de zelfstandige niet dezelfde werkzaamheden uitvoert als een werknemer in loondienst.

De modelovereenkomsten die voorheen door de Belastingdienst werden goedgekeurd, verdwijnen. Hiervoor komt een nieuwe wetgeving die gezag en uurtarieven duidelijker vastlegt. Voor ZZP’ers betekent dit dat ze niet alleen moeten aantonen dat ze onafhankelijk werken, maar ook dat hun tarief en de manier waarop zij hun werk uitvoeren, niet doet vermoeden dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Mocht een opdrachtgever onterecht gebruik maken van een ZZP’ers om werkzaamheden uit te laten voeren, dan kan de werkgever naheffingen verwachten van de sociale premies en pensioenpremies die eigenlijk afgedragen hadden moeten worden. Vanaf 2026 kunnen er zelfs boetes worden opgelegd.

ZZP’ers zullen door de Belastingdienst ook strenger gecontroleerd worden. De fiscus gaat kijken of een ZZP’er niet onterecht gebruik maakt van belastingvoordelen voor ondernemers. Als een ZZP’er wordt gezien als een “schijnzelfstandige” kan de Belastingdienst boetes opleggen en genoten belastingvoordelen terugvorderen.

Wet VBAR: Bescherming van ZZP’ers

Naast de Wet DBA komt er de Wet bescherming arbeidsmarktpositie zelfstandigen (VBAR). Deze nieuwe wet moet nog verder worden uitgewerkt, maar de bedoeling is om zelfstandigen te beschermen tegen schijnzelfstandigheid.

Er zal gekeken worden naar een combinatie van criteria, zoals het gehanteerde tarief en de mate van zelfstandigheid. De invoering van een minimumtarief wordt overwogen, zodat zelfstandigen niet onder de kostprijs werken en er geen uitbuiting plaatsvindt. Dit helpt ook om echte zelfstandigen te onderscheiden van schijnzelfstandigen.

De Wet VBAR zal zowel voor opdrachtgevers als zelfstandigen meer helderheid bieden over de arbeidsrelatie. Het doel is om de groei van schijnzelfstandigheid af te remmen.

JS Groep - beoordeling arbeidsrelatie

Fiscale gevolgen van de overstap

Bij de overstap van ZZP naar loondienst moet je ook rekening houden met de fiscale gevolgen. Als je blijft ZZP’en naast je loondienstbaan, moet je het totale inkomen uit beide bronnen in de gaten houden, omdat dit de belastingdruk kan verhogen.

Daarnaast moet je als ondernemer minstens 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek. Het bijhouden van een urenregistratie is daarom noodzakelijk. De zelfstandigenaftrek gaat in de komende jaren in stappen verlaagd worden, wat ook invloed heeft op je belastingvoordelen.

De Kleineondernemersregeling (KOR) biedt belastingvoordelen voor ZZP’ers met een omzet onder de
€ 20.000 per jaar. Het is belangrijk om deze fiscale overwegingen mee te nemen in je beslissing om over te stappen naar loondienst.

Voordelen van een vast dienstverband

Een vast dienstverband biedt veel voordelen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  • Stabiliteit. Je hebt werkzekerheid en hoeft je geen zorgen te maken over het vinden van nieuwe opdrachten.
  • Minder administratieve rompslomp. Je hoeft je minder bezig te houden met het regelen van contracten en facturen.
  • Financiële voordelen. Je kunt profiteren van een vast salaris, extra inkomsten als vakantiegeld en vaak ook van secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioenopbouw.
  • Zekerheid in je inkomen. Je hebt een voorspelbaar inkomen, wat helpt bij het plannen van je financiën.

Je hebt niet langer te maken met de onzekerheid van opdrachten en kunt profiteren van de loonheffingskorting, wat je nettoloon verhoogt.

Daarnaast versterken goede arbeidsvoorwaarden de aantrekkelijkheid van een vast contract. Dit helpt niet alleen bij de werving en selectie van werknemers, maar zorgt ook voor een betere werk-privébalans en meer betrokkenheid op het werk.

Werknemer blij om nu in loondienst te werken

Persoonlijke begeleiding van JS Groep tijdens de overstap

Persoonlijke begeleiding is essentieel om ZZP’ers te ondersteunen bij hun overstap naar loondienst.
JS Groep biedt een persoonlijk begeleider in het overstapproces en toegang tot een uitgebreid vacatureoverzicht. Dit maakt het makkelijker om het ZZP-schap achter je te laten.

We zorgen ervoor dat het vaste dienstverband zowel voor de werkgever als werknemer als een prettige samenwerking wordt gezien. Met gerichte begeleiding weet je dus zeker dat je met een goed gevoel van ZZP naar loondienst kunt overstappen.

Hulp nodig met je overstap van zzp naar loondienst?

Wil je overstappen van ZZP naar loondienst? JS Groep kan je helpen met de overgang in de bouw, techniek of engineering. We vertellen je of het loont om over te stappen en doen een complete berekening om te kijken of je er financieel op vooruit kunt gaan.

We kunnen je ook helpen aan een nieuwe baan bij een werkgever die precies bij je past. Wil je weten of overstappen voor jou interessant is? Neem contact op voor meer informatie.

Veelgestelde Vragen

Waarom zou ik overstappen van ZZP naar loondienst?

Overstappen naar loondienst kan aantrekkelijk zijn vanwege de voordelen zoals een vast salaris, meer zekerheid en minder administratieve rompslomp. Het biedt ook vaak betere arbeidsvoorwaarden, wat je gemoedsrust kan geven.

Wat moet ik doen met mijn lopende contracten als ik overstap naar loondienst?

Zorg ervoor dat je je opdrachtgevers professioneel informeert over de beëindiging van je contracten en vraag om betaling van alle openstaande facturen. Zo houd je alles netjes en voorkom je problemen!

Hoe schrijf ik mijn onderneming uit bij de KvK?

Je kunt je onderneming eenvoudig online uitschrijven bij de KvK voor een snellere verwerking. Zorg ervoor dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt voor het proces.

Welke fiscale gevolgen moet ik overwegen bij de overstap?

Bij de overstap is het belangrijk om rekening te houden met belastingtarieven, de zelfstandigenaftrek en het bijhouden van een urenregistratie om van belastingvoordelen te profiteren. Deze aspecten kunnen een grote invloed hebben op je financiële situatie.

    Wat anderen leuk vonden

    30.08.2024

    Werken In De Bouw: Ontdek Jouw Carrièrekansen

    De bouwsector is een dynamische industrie die een veel carrièremogelijkheden biedt. Of je nu op zoek bent naar een technische functie of specialistische rol, de bouw heeft altijd iets te bieden dat bij je past. Werken in de bouw is ook voor iedereen toegankelijk. Of je nu een ervaren vakman bent of net begint aan...

    Meer lezen
    27.09.2024

    BBL-Opleiding Timmerman: Kickstart Jouw Carrière

    Wil je timmerman worden en ben je benieuwd naar de opleiding timmerman? In dit artikel ontdek je alles over de inhoud van de opleiding, hoe praktijk en theorie worden gecombineerd, en wat je na je diploma kunt verwachten. Is timmerman worden iets voor jou? Wil jij je talent graag inzetten in een praktische omgeving waar...

    Meer lezen