Inhoudsopgave
Wist je dat het woord ‘loodgieter’ vroeger letterlijk betekende: iemand die met lood werkte? Vroeger gebruikten loodgieters lood om waterleidingen aan te leggen. Tegenwoordig is het werk van een loodgieter veel breder en veelzijdiger. Van het installeren van een cv-ketel tot het repareren van een lekkage – loodgieters zorgen ervoor dat onze huizen en gebouwen goed blijven functioneren.
Maar wat doet een loodgieter precies? In dit artikel ontdek je precies wat een loodgieter doet, welke werkzaamheden erbij horen en hoe jij loodgieter kunt worden.
Wat is een loodgieter?
Loodgieters zijn onmisbaar. Als je een badkamer gaat verbouwen, als je wasmachine niet meer werkt of als je een nieuw huis laat bouwen: in al deze gevallen heb je een loodgieter nodig.
Een loodgieter is namelijk een specialist die werkt aan leidingen, afvoersystemen, verwarmingsinstallaties en sanitaire voorzieningen. Ze zorgen ervoor dat water, gas en warmte veilig en efficiënt door huizen en gebouwen stroomt.
Het werk van een loodgieter is onmisbaar. Zonder hen zouden we geen stromend water, goed functionerende toiletten of warme douches hebben. Naast het oplossen van problemen, zoals lekkages en verstoppingen, helpen loodgieters ook bij het installeren van nieuwe systemen en het onderhouden van bestaande installaties.
Wat doet een loodgieter
Een loodgieters vak is veelzijdig, omdat er veel verschillende werkzaamheden onder vallen. Sommige loodgieters richten zich op reparaties, installaties of onderhoudswerk. Maar vaak worden deze werkzaamheden gecombineerd.
Hieronder gaan we dieper in op de drie meest voorkomende werkzaamheden van een loodgieter: repareren, installeren en onderhouden.
Repareren
Een loodgieter repareert lekkages, verstoppingen en kapotte leidingen. Denk aan een kraan die blijft druppelen of een wc die niet doorspoelt. Maar een loodgieter lost ook grotere problemen op, zoals een gesprongen waterleiding of een verstopte afvoer.
Een groot deel van het werk van een loodgieter bestaat uit reparaties zoals:
- Lekkages verhelpen. Of het nu een lekkende kraan is of een gesprongen leiding, een loodgieter weet hoe hij het probleem moet aanpakken.
- Verstoppingen oplossen. Van verstopte toiletten tot een douche die niet goed doorloopt-loodgieters hebben de tools om dit snel op te lossen.
- Kapotte cv-ketels repareren. Als je verwarming niet werkt, komt een loodgieter vaak als eerste in actie.
Het repareren van zulke problemen is belangrijk om grotere schade te voorkomen. Een loodgieter houdt je huis comfortabel en veilig.
Installeren
Loodgieters die werken in de bouw installeren nieuwe leidingen en sanitair, zoals toiletten, douches en wastafels. Ook verwarmingstoestellen zoals nieuwe cv-ketels en warmtepompen worden vaak door een loodgieter geplaatst. Ze zorgen ervoor dat alles goed aangesloten en veilig is.
Loodgieters zijn dus onmisbaar bij nieuwbouw of renovaties. Ze zorgen ervoor dat alle leidingen en installaties correct worden geplaatst en aangesloten. Voorbeelden van installatieklussen zijn:
- Sanitair plaatsen. Denk aan toiletten, wastafels, douches en baden.
- Verwarmingssystemen installeren. Van traditionele cv-ketels tot moderne warmtepompen.
- Nieuwe leidingen leggen. Voor water, gas of vloerverwarming in huizen en bedrijfspanden.
Bij installatieklussen is nauwkeurigheid belangrijk. Een verkeerde aansluiting kan grote problemen veroorzaken, zoals lekkages of gaslekken.
Onderhouden
Onderhouds loodgieters zijn ook belangrijk. Een loodgieter controleert en onderhoudt verschillende installaties, zodat deze veilig en efficiënt blijven werken. Regelmatig onderhoud kan dure reparaties voorkomen.
Om ervoor te zorgen dat systemen goed blijven werken, is onderhoud cruciaal. Een loodgieter voert bijvoorbeeld regelmatig onderhoud uit aan:
- Cv-ketels. Door deze jaarlijks te laten controleren, voorkom je storingen en bespaar je energie.
- Leidingen en afvoeren. Periodiek onderhoud kan verstoppingen en lekkages voorkomen.
- Warmtepompen. Moderne systemen hebben ook onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.
Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, verleng je de levensduur van je installaties en bespaar je op lange termijn kosten.
Welk gereedschap gebruikt een loodgieter?
Loodgieters gebruiken veel verschillende gereedschappen om verschillende taken uit te kunnen voeren. Hier zijn enkele veelgebruikte tools:
- Waterpomptang. Onmisbaar voor het vast- of losdraaien van leidingen en koppelingen.
- Ontstoppingsveer. Deze tang wordt gebruikt om verstoppingen in afvoerpijpen te verwijderen.
- Pijpsnijder. Voor het precies op maat snijden van leidingen.
- Gasdetector. Hiermee kunnen loodgieters gaslekken opsporen.
- Soldeerapparaat. Voor het verbinden van koperen leidingen.
Elke loodgieter heeft zijn eigen set gereedschap. Wat er precies in jouw set moet zitten is afhankelijk van je specialisatie.
Waar werkt een loodgieter?
Een loodgieter kan op allerlei plekken aan het werk. In de nieuwbouw leggen ze bijvoorbeeld de basis voor water- en verwarmingssystemen in nieuwe huizen en gebouwen. Dit vraagt om precisie, want hier worden vaak alle leidingen en installaties vanaf nul aangelegd.
Bij renovaties werken loodgieters juist in oudere panden, waar ze verouderde leidingen vervangen of systemen aanpassen aan moderne standaarden.
Tot slot zijn er loodgieters die zich richten op service- en onderhoudswerk, bijvoorbeeld bij particulieren thuis om lekkages te herstellen of cv-ketels te onderhouden.
Sommige loodgieters werken in loondienst bij een loodgietersbedrijf, terwijl anderen als zelfstandige aan de slag gaan met een eigen loodgietersbedrijf. Zelfstandig werken geeft meer vrijheid, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Denk hierbij aan het regelen van administratie en het aanschaffen van eigen gereedschap. De keuze voor een werkplek hangt vaak af van persoonlijke voorkeur en ervaring in het vak.
Wat verdient een loodgieter?
Het salaris van een professionele loodgieter kan sterk variëren en hangt vooral af van ervaring en de gekozen werkomgeving. Als je net begint, verdien je vaak een instapsalaris dat voldoende is om van te leven en tegelijkertijd ervaring op te doen. Naarmate je meer ervaring opbouwt, kunnen je inkomsten flink stijgen.
Ervaren loodgieters, vooral zij die zich hebben gespecialiseerd, kunnen een goed inkomen verwachten. Kies je ervoor om als zelfstandige te werken, dan bepaal je je eigen tarieven, wat het potentieel biedt voor een hoger inkomen. Tegelijkertijd moet je rekening houden met extra kosten, zoals gereedschap en verzekeringen. Het is een vak waarin je, afhankelijk van je inzet en expertise, zeker goed kunt verdienen.
Hoe word je loodgieter?
Loodgieter worden begint met een goede loodgieter opleiding. Veel mensen kiezen voor een mbo-opleiding in installatietechniek of werktuigbouwkunde. Tijdens deze opleidingen leer je de basis van het vak, zoals het aanleggen van leidingen, het aansluiten van verwarmingssystemen en het oplossen van technische problemen.
Naast een fulltime opleiding kun je ook kiezen voor een BBL opleiding. Dit is een leer-werktraject, waarbij je in dienst gaat bij een loodgietersbedrijf en één dag per week naar school gaat. Dit is een ideale manier om werkervaring op te doen en tegelijkertijd te leren.
Na je basisopleiding zijn er volop mogelijkheden om je verder te specialiseren, bijvoorbeeld in duurzame technieken zoals warmtepompen of regenwatersystemen. Het is een vak waarin je blijft leren en je je vaardigheden steeds verder kunt blijven ontwikkelen.
Vind vacatures via JS groep
Loodgieter worden is een goede keuze als je van afwisselend werk houdt en graag met je handen bezig bent. Het is een beroep waar altijd vraag naar is en waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen.
Wil jij aan de slag in dit vak? Bekijk dan onze loodgieter vacatures of ontdek wat het inhoudt om in dienst te komen bij JS Groep.
Wat anderen leuk vonden
Wat doet een Werkvoorbereider?
Een werkvoorbereider organiseert en coördineert alle voorbereidende werkzaamheden voor projecten in de bouw en techniek. Ze maken bijvoorbeeld technische tekeningen, bestellen materialen en bewaken de voortgang van het project. In dit artikel gaan we in op wat een werkvoorbereider nog meer doet, de benodigde vaardigheden om de rol te vervullen en wat je van het...
Meer lezenVan ZZP naar loondienst in de bouw – Tips voor een overstap
Wil je overstappen van ZZP naar loondienst voor meer zekerheid en minder administratie? In dit artikel bespreken we de voordelen van een vaste baan, vertellen we je meer over de financiële gevolgen en helpen we je met tips voor een soepele overgang. Daarnaast gaan we dieper in op de aankomende veranderingen in wet- en regelgeving....
Meer lezenWerken In De Bouw: Ontdek Jouw Carrièrekansen
De bouwsector is een dynamische industrie die een veel carrièremogelijkheden biedt. Of je nu op zoek bent naar een technische functie of specialistische rol, de bouw heeft altijd iets te bieden dat bij je past. Werken in de bouw is ook voor iedereen toegankelijk. Of je nu een ervaren vakman bent of net begint aan...
Meer lezen